суботу, 28 жовтня 2017 р.

Як правильно любити дитину, щоб не нашкодити?

Діти - істоти емоційні, тобто вони живуть не розумом, а почуттями. Крім того, діти своєю поведінкою демонструють батькам свої почуття, і чим молодші діти, тим яскравіше це проявляється. Уважно спостерігаючи за дитиною, легко визначити, що вона відчуває і в якому настрої перебуває. Ще більш цікаво, що діти мають майже надприродною здатністю розпізнавати почуття батьків з їхньої поведінки, спостерігаючи за ними, здатністю, яку більшість з нас втрачає, стаючи дорослими.
Якщо ми хочемо, щоб діти знали і розуміли, як ми їх любимо, ми повинні вести себе природно, зрозуміло висловлюючи при спілкуванні свої почуття дітям. Дитина повинна відчувати, що її люблять, повністю приймають і поважають, і тоді вона навчиться поважати себе сама, а згодом - любити інших, особливо своє майбутнє подружжя і дітей.
Як дати зрозуміти дитині, що ми її любимо? Тут дуже важливий контакт очей. На жаль, багато батьків дивляться прямо в очі своїм дітям, коли їх лають, а з любов'ю і схваленням набагато рідше. Але ж дитина особливо уважно слухає маму чи тата, саме коли вони дивляться їй прямо в очі. Тому люблячий погляд - один з головних джерел позитивного емоційного сприйняття для дітей
Дуже важливий при передачі дитині позитивних емоцій фізичний контакт. Здавалося б, чого простіше: ласкавий дотик. Але на практиці виявляється, що більшість батьків доторкаються до своїх дітей тільки по необхідності, наприклад, допомагаючи їм одягтися, поїсти і т.д. І дуже рідко користуються можливістю просто так, без жодного приводу ласкаво доторкнутися до своєї дитини. При цьому зовсім не обов'язково обніматися, цілуватися і т.д. Досить просто доторкнутися до руки, обійняти за плечі, погладити по спині і т.д. Важливо також знати, що з віком потреба дитини в ласкавому фізичному контакті зовсім не зменшується, як багато хто думає. Просто цей контакт приймає інші форми. І це однаково важливо як для дівчаток, так і для хлопчиків, чого багато хто не розуміють.
І найважливіше, але особливо важке - це хоча б періодично приділяти дитині пильну увагу. Пильна увага - коли мама або тато повністю зосереджуються на дитині, не відволікаючись на сторонні справи. Це дозволяє дитині відчути, що в очах мами і тата вона найважливіша людина в світі, єдина в своєму роді. Це важко, вимагає часу, але це вкрай важливо для її правильного розвитку.
Діти, яким бракує емоційного зв'язку з батьками, і стають «важкими» підлітками. Тому ми, батьки, повинні сконцентрувати свою увагу на всіх аспектах прояву любові до нашого дитині 

Немає коментарів:

Дописати коментар